Ohlédnutí za Skvostnou degustací – Zažijte Itálii

Zažili jsme výjimečný večer s degustací vín

Víno je ušlechtilý nápoj a proto ho degustujme.”

Dobré víno s dobrými přáteli si vychutnáte nejlépe dohromady, a tak tentokrát jsme připravili speciální degustaci s italským someliérem, který vytvořil neopakovatelnou atmosféru degustace vín s párováním pokrmů.

Dne 15. května zavítal do Prahy na naše pozvání zkušený a uznávaný sommeliér Dr. Simone di Giorgio, který nám svým vlastním osobitým způsobem představil skvostná vína z Itálie.😍

Simone si dal záležet na výběru vín a odrůd a provedl nás víny a odrůdami bílých hroznů z domovského regionu Lazio, excelentními červenými víny Toskánska a Piemontu.

Na uvítanou hosté ochutnali šumivé víno Elena vyrobené klasickou metodou druhotným kvašením v láhvi s bohatším perlením a delikátními tříslovinami. Po kterém následovalo populární Moscato d’Asti v demi sec verzi, které voní po růžích, ličí a skvěle se hodí k ovocným dezertům. Obě šumivá vína dodalo rodinné vinařství Azienda Agrigola Gozzelino z Piemontu.

Jak je již zvykem na našich degustacích ochutnáte vína z vinařství, která jinde v ČR neochutnáte.

Hosté ochutnali bilá víno cuvée z odrůdy Grechetto ve vůni bilé květy, anýz, bílý pepř. MIa di Mia je skvostné víno ve stylu Orvieto, které vyniklo ve vůni tóny citronu, ananasu, zralého jablka a v chuti snadno rozpoznatelným plným tělem. Vína produkují ve vinařství La Pazzaglia z Lazio.

Následovala červené velká vína:

  • Chianti Classico DOCG, ročník 2018, Cantina Boratella, Toskánsko – doba zrání 12 měsiců
  • Chianti Classico DOCG Riserva, ročník 2019,Cantina Boratella, Toskánsko – zrání 24 měsíců ve francouzských dubových sudech a 5 měsíců v lahvi
  • Barbera d Asti Superiore , Az Agr Gozzelino, Piemont – ve vůni ovocná marmeláda, vhodné párovat s rybou mečoun
  • Brunello di Montalcino DOCG, ročník 2015, Cantina Poggio degli Ulivi, Toskánsko – doba zrání 3 roky ve francouzských a pak 2 roky v tonneux sudech, 6 měsíců v láhvi
  • Barolo DOCG, ročník 2019, Az Agr Gozzelino, Piemont – potenciál archivace min 15 let, ve vůni lékořice, červené ovoce, balsamico.
  • Na závěr cuvée Argena, Tenuta Il Santo, které patří k tzv. supertoskánským vínům, vyrobené z odrůd sangiovese, cabernet sauvignon, petit verdot. Ročníková vína 2006 a 2007 zaujala ve vůni tóny mandlí, liskových ořechů, passion fruit v dochuti.
skvostnavina.cz

Fotoreportáž

This image has an empty alt attribute; its file name is 1716108426792-1024x768.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1716108426838-574x1024.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 1716108426784-768x1024.jpg

Nejlepší tři vína podle hodnocení hostů:

Barbera d Asti Superiore , Az Agr Gozzelino

Argena, Tenuta Il Santo,

Barolo, Az. Agrigola Gozzelino

šumivé víno Moscato d’Asti, Az Agrigola Gozeelino


Cantina Borratela

Degustace se zúčastnil i vzácný host původem ze Slovenska, který žije a vyrábí víno v Itálii, pan Jaroslav Putanko z vinařství Cantina Borratela, které se svými víny chce ucházet i o českého zákazníka.

Hosté ochutnali z produkce vinařství Chianti Classico DOCG a následně Chianti Classico Riserva DOCG, ročník 2019.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *