Zažili jsme výjimečný večer s degustací vín
“Víno je ušlechtilý nápoj a proto ho degustujme.”
Dobré víno s dobrými přáteli si vychutnáte nejlépe dohromady, a tak tentokrát jsme připravili speciální degustaci s italským someliérem, který vytvořil neopakovatelnou atmosféru degustace vín s párováním pokrmů. Dne 15. května zavítal do Prahy na naše pozvání zkušený a uznávaný sommeliér Dr. Simone di Giorgio, který nám svým vlastním osobitým způsobem představil skvostná vína z Itálie.😍 Simone si dal záležet na výběru vín a odrůd a provedl nás víny a odrůdami bílých hroznů z domovského regionu Lazio, excelentními červenými víny Toskánska a Piemontu. Na uvítanou hosté ochutnali šumivé víno Elena vyrobené klasickou metodou druhotným kvašením v láhvi s bohatším perlením a delikátními tříslovinami. Po kterém následovalo populární Moscato d’Asti v demi sec verzi, které voní po růžích, ličí a skvěle se hodí k ovocným dezertům. Obě šumivá vína dodalo rodinné vinařství Azienda Agrigola Gozzelino z Piemontu. Jak je již zvykem na našich degustacích ochutnáte vína z vinařství, která jinde v ČR neochutnáte. Hosté ochutnali bilá víno cuvée z odrůdy Grechetto ve vůni bilé květy, anýz, bílý pepř. MIa di Mia je skvostné víno ve stylu Orvieto, které vyniklo ve vůni tóny citronu, ananasu, zralého jablka a v chuti snadno rozpoznatelným plným tělem. Vína produkují ve vinařství La Pazzaglia z Lazio. Následovala červené velká vína:
- Chianti Classico DOCG, ročník 2018,
- Cantina Boratella, Toskánsko – doba zrání 12 měsiců
- Chianti Classico DOCG Riserva, ročník 2019,
- Cantina Boratella, Toskánsko – zrání 24 měsíců ve francouzských dubových sudech a 5 měsíců v lahvi
- Barbera d Asti Superiore , Az Agr Gozzelino, Piemont – ve vůni ovocná marmeláda, vhodné párovat s rybou mečoun
- Brunello di Montalcino DOCG, ročník 2015,
- Cantina Poggio degli Ulivi, Toskánsko – doba zrání 3 roky ve francouzských a pak 2 roky v tonneux sudech, 6 měsíců v láhvi
- Barolo DOCG, ročník 2019, Az Agr Gozzelino, Piemont – potenciál archivace min 15 let, ve vůni lékořice, červené ovoce, balsamico.
- Na závěr cuvée Argena, Tenuta Il Santo, které patří k tzv. supertoskánským vínům, vyrobené z odrůd sangiovese, cabernet sauvignon, petit verdot. Ročníková vína 2006 a 2007 zaujala ve vůni tóny mandlí, liskových ořechů, passion fruit v dochuti.
Nejlepší tři vína podle hodnocení hostů:
- Barbera d Asti Superiore , Az Agr Gozzelino
- Argena, Tenuta Il Santo,
- Barolo, Az. Agrigola Gozzelino
- šumivé víno Moscato d’Asti, Az Agrigola Gozeelino
Cantina Borratela Degustace se zúčastnil i vzácný host původem ze Slovenska, který žije a vyrábí víno v Itálii, pan Jaroslav Putanko z vinařství Cantina Borratela, které se svými víny chce ucházet i o českého zákazníka. Hosté ochutnali z produkce vinařství Chianti Classico DOCG a následně Chianti Classico Riserva DOCG, ročník 2019.