Párování jídla s vínem - na první pohled se to možná může zdát jednoduché, je ale to poměrně věda. Je mnoho druhů a odrůd vína, každý ročník chutná trochu jinak a každý člověk má jinak mlsný jazýček.
Nejlepší je se samozřejmě řídit tím, co vám chutná. A jaká vína byste vybrali k Vánočním pokrmům ?
Přinásíme několik tipů pro párování vína a jídel o Vánocích.
Pojďme si říct několik základních pravidel, která nám pomohou ve výběru a to nejen o Vánocích. K jemnému a lehčímu pokrmu je dobré jemné víno, k výraznějšímu nebo pikantnímu jídlu je vhodnější aromatické a plnější víno, ke sladkým jídlům si dejte nejlépe nějaké sladké víno.
Při párování jídel se doporučuje jednoduché pravidlo vycházející z barvy vína a druhu masa, aby k sobě jídlo s vínem vizuálně ladily. Pokud bychom to vzali zjednodušeně – k bílým masům (tedy k drůbeži a k rybám) se hodí bílá vína, k červenému masu (hovězí, vepřové, skopové, zvěřina, kachna, husa) zase vína červená.
Mnohem důležitější však je řídit se při párování omáčkou, protože ta je zásadní ingrediencí pokrmu a povedená omáčka dokáže pozvednout zdánlivě obyčejné jídlo na božskou manu. K pečenému kaprovi bychom měli zvolit bílé víno s dobrou kyselinkou a vybrat z odrůd Pinot Bianco, Pinot Grigio, Ryzlink Rýnský, .
Naproti tomu, pokud zvolíte pokrm z masa s tmavou omáčkou párujte raději s vínem kulatým z modrých hroznů jako jsou Pinot Nero neboli Rulandské modré, Merlot, Cabernet Sauvignon, Barbera, Primitivo nebo Sangiovese.
V případě tradičního vánočního cukroví bychom měli volit víno sladší s vyšším obsahem zbytkového cukru ale svěžejší, aby pak výsledná kombinace nebyla až moc přeslazená. Chybu ovšem neuděláte ani s vyzrálými dezetními sladkými víny. K oblíbeným vanilkovým rohlíčkům budou chutnat italská dezertní vína označované jako Passito. K sladkým pokrmům se hodí také tortifikovaná vína jako Portské či oblíbené vermuty jako Cinzano nebo Martini.
Velmi dobře si spolu rozumí vína a sýry, a tak je nevynechejte o Vánocích. Podávat k vínu kvalitní sýr je zvyk s nímž přišli Francouzi a Italové, ale ujal se i u nás. Sýr je při popíjení vína ideální pochoutkou a jde i o osvědčenou kombinaci, chuť vína se totiž mění podle sýra, který se k němu dáte. Můžete ji tak v mnohém zlepšit a zvýraznit. Je třeba jen vědět, jaký sýr k určitému vínu vybrat. Při jejich párování myslete hlavně na to, že jejich chutě by spolu měly ladit, nesmějí se přebíjet.
- Sýry jako je feta, mozzarella, kozí sýry nebo mascarpone jsou nejlepší s šumivými a perlivými víny.
- K sýrům s bílou plísní typu hermelín se hodí červená vína.
- Ke zrajícím sýrům doporučujeme párovat červená vína s výraznější tříslovinou nebo bílá vína plnější chuti.
Přátelé, je to na Vás, jakou odrůdu vína vyberete k Vašemu oblíbenému vánočnímu pokrmu. Pokud dodržíte alespoň základní pravidla, získáte chutnější pokrm a vynikne i samotné víno.
Veselé Vánoce, dobrou chuť a na zdraví.